El periodista català participa activament a la denúncia de les violacions al dret a la llibertat d’expressió que pateixen els treballadors d’aquest àmbit
L’editor i director del setmanari El Triangle i creador de la secció espanyola de l’associació Reporters sense Fronteres (RSF), Jaume Reixach, va expressar, el passat dilluns 17 de gener a l’Aula Magna de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB, acompanyat pel llicenciat en Ciències de la Informació i Doctor en Psicologia, Pepe Rodríguez, en les Jornades sobre periodisme d’investigació, la necessitat de periodistes compromesos amb la professió en una societat on els mitjans de comunicació es veuen sovint corromputs pels interessos dels seus propietaris empresaris.
Defensor de la llibertat d’expressió i participant actiu de la vida social de Catalunya, el periodista català es mostrà decebut amb l’actual esquema de propietat que presenta la professió periodística i reforçà la idea que, mitjançant la comunicació, “el poble ha de ser conscient de qui el governa i com és la societat en què viu”, i el periodista ha de “denunciar i intentar canviar les moltes desigualtats amb què es troba”. És a dir, cal que el col·lectiu professional periodístic “s’autoorganitzi” per tal de dur a terme correctament la seva professió procurant fugir en tot moment de la censura i repressió interposada pels interessos dels grans mitjans de comunicació. Per tal d’exemplificar les seves declaracions i plasmar el moment que viu actualment l’àmbit de la comunicació, Jaume Reixach es serví dels diferents mitjans dominats pel primer ministre de la República Italiana, Silvio Berlusconi, els quals en múltiples ocasions elideixen parlar sobre els temes relacionats amb les operacions empresarials dutes a terme pel seu propietari.
Condemnat i processat en diverses ocasions pel seu ús i reivindicació total de la llibertat d’expressió com a periodista, el creador de la revista El Triangle va ratificar que cal “informar per transformar i aquesta finalitat només es pot dur a terme amb el periodisme d’investigació”. Amb l’acceptació de tal afirmació per part del professor Pepe Rodriguez, ambdós ratificaren que “entre les empreses i la covardia professional hem deixat morir el periodisme”. En base a les seves declaracions, el passat any 2010 moriren 54 periodistes mentre duien a terme la seva professió i més de 400 romanen encara avui en dia empresonats arreu del món. Ambdós doncs, es posaren d’acord a l’hora d’atorgar molta importància i titllar Internet com a reflex de la llibertat d’expressió, ja que posa en qüestionament l’organització dels mitjans de comunicació que s’ha inculcat sempre a la societat per part del govern i dels alts empresaris. En aquest sentit, afirmaren que “Internet és el carrer major de la informació.”
A l’acte jornades sobre periodisme d’investigació també van acompanyar-los altres professionals de l’àmbit de la comunicació com el periodista d’El Periódico de Catalunya especialitzat en immigració, Antonio Baquero, i la responsable de l’agència de detectius Método 3, Elisenda Villena. El primer, redundant les explicacions dels seus companys de professió, declarà que “el periodisme d’investigació és aquell que explica a la gent allò que succeeix i que no li han explicat abans” i que, en conseqüència, “investigar és ajudar a la gent a entendre allò que passa al seu entorn”. Tot i així, però, en l’actualitat a Espanya es practica poc periodisme d’investigació i en canvi és més habitual la pràctica del periodisme de filtració. Aquest fet és, probablement, a causa de la manca de temps de que disposen els periodistes per elaborar la seva feina per part de les redaccions a les quals pertanyen i la gran quantitat de diners que suposa dur a terme les operacions anteriorment esmentades.
La responsable de l’agència de detectius Método 3 assistí a l’acte principalment per dur a terme l’entrega del premi al millor treball d’invesitgació elaborat per alumnes de l’assignatura Periodismo de investigación de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) del curs acadèmic 2009-2010. Les guanyadores de la II Convocatòria del premi Sabueso con método, patrocinat per Método 3, foren Noemí Badrenas, Susanna Cases i Elena Domingo per l’elaboració del treball Amposta, el pacte no escrit, a les quals s’obsequià amb un guardó.